Een meisje van vijftien jaar is twee keer in één uur van een manegepaard gevallen. De eerste keer brak de rechter stijgbeugelriem, daarna de linker. Betrokkene is hierbij op haar linker enkel en linker pols terecht gekomen. Ze had meteen het gevoel dat haar linker enkel gebroken was.

Gebroken enkel

Betrokkene is naar het ziekenhuis gebracht waar röntgenfoto’s zijn gemaakt. Er werd gezegd dat de enkel niet gebroken was. Betrokkene kreeg toen een drukverband dat 1 week moest blijven zitten. De enkel en voet werden echter heel erg dik waardoor het verband ging knellen, waarop betrokkene het drukverband eraf heeft gehaald. De enkel was groen en paars van kleur. Toen betrokkene een week later voor controle kwam bleek de enkel toch gebroken te zijn. Betrokkene heeft vervolgens nog 6-8 weken gips gehad. Toen het gips eraf ging heeft betrokkene fysiotherapie gehad. De enkel bleef echter zeer pijnlijk en dik. Betrokkene is toen teruggegaan naar het ziekenhuis waar bleek dat het bot niet goed aan elkaar was gegroeid. Betrokkene is toen geopereerd. Ze heeft hierna in totaal 12 weken gips gehad waarvan de eerste 6 weken onbelast en vervolgens 6 weken loopgips. Betrokkene kon echter vanwege pijn de enkel in het loopgips niet belasten. Ze heeft toen ook weer fysiotherapie gehad. Geleidelijk ging het iets beter met de linker enkel.

Pijnklachten en beperkingen

Betrokkene ging in die periode stagelopen bij een springstal voor de opleiding Paardenhouderij. Ze merkte dat ze bij lopen op een oneffen ondergrond meer pijn en zwelling van de linker enkel kreeg. Vanwege de aanhoudende pijnklachten en zwelling van de linker enkel is betrokkene voor een tweede mening naar een andere arts geweest. Deze adviseerde om door de pijn heen te gaan. Dat ging echter niet. Vervolgens is betrokkene naar een ander ziekenhuis verwezen. Hier bleek dat het bot niet was genezen. Betrokkene is toen opnieuw geopereerd waarbij er 2 schroeven en bekkenbot in de linker enkel zijn ingebracht. Hierna heeft betrokkene weer 12 weken gips gehad waarvan de eerste 6 weken onbelast gips en vervolgens loopgips. Het bot is na deze operatie goed genezen. Betrokkene hield echter pijnklachten bij het lopen. Er was sprake van startpijn en stijfheid. ‘s Winters voelt de linker enkel ook stijver en met warm weer is de linker enkel dikker en ook pijnlijk. De pijn zit rondom de enkel. Er is betrokkene gezegd dat deze pijn komt vanwege slijtage in de enkel. Later kreeg betrokkene ook last van haar rug. Ze is daarvoor naar een fysiotherapeut gegaan en heeft zooltjes gekregen. De zooltjes helpen wel, maar betrokkene heeft aan het eind van de dag toch weer last van haar rug. Ze ervaart beperkingen in gebruik van de linker enkel bij staan, lopen, traplopen, knielen en hurken en springen. Lopen op een oneffen ondergrond is pijnlijk. Wanneer betrokkene last heeft van haar rugklachten dan heeft zij moeite om voorover te bukken. Ook heeft mijn cliënte moeite met tillen.

Opleiding

Betrokkene heeft tijdens de stage bij een springstal gemerkt dat de linker enkel dikker en pijnlijker wordt bij lopen op een oneffen ondergrond. Ze heeft de opleiding Paardenhouderij afgerond maar kan vanwege de enkelklachten links dit werk niet zonder klachten doen. Betrokkene reed voorheen vijf dagen per week paard. Ze rijdt nu geen paard meer. Het paardrijden lukt wel, maar het is te pijnlijk in de linker enkel.

Werk

Ze werkt nu in het bedrijf van haar ouders. Deze werkzaamheden zijn afwisselend lopend, zittend en staand. Ze werkt veel met een voetpedaal, zowel met de linker als rechter voet. Na een uur zitten moet betrokkene even gaan staan, omdat de enkel dan stijf voelt. Alle houdingen moet betrokkene afwisselen. De opstartpijn en stijfheid gaan niet altijd weg.

Voorbehoud

Uiteindelijk werd deze letselschadezaak door LetselPro geregeld met de aansprakelijke verzekeraar van de manege voor een bedrag van € 92.500,00 als schadevergoeding voor huishoudelijke hulp, verlies van zelfwerkzaamheid, tijdelijk verlies van arbeidsvermogen en smartengeld. Deze zaak werd afgewikkeld met een medisch voorbehoud voor een verslechtering van de linker enkel en de daaruit voortvloeiende schade in de toekomst. Dit betekent dat het slachtoffer bij een mogelijke verslechtering van haar linker enkel in de toekomst bij de tegenpartij terug mag komen op haar letselschadezaak en de overeengekomen regeling.

Doe de letselschadetest!