Een ongeluk met paard is helaas een veelvoorkomend probleem in Nederland. Paardrijden is een populaire sport voor zowel jong als oud. Er wordt dan ook vaak een rondrit gemaakt op het strand, in het bos of in de bak van de manege. Het gebeurd daarom vaak dat mensen bijvoorbeeld letsel oplopen door een paardenbeet, trap van een paard of een val van een paard. Wanneer u letsel heeft opgelopen door een paard, dan heeft u recht op een schadevergoeding. Deze letselschade kunt u in veel gevallen verhalen op de bezitter van het paard. Wij bieden u hierbij kosteloze hulp aan. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.
Aansprakelijkheid bij ongeluk met paard
In het Burgerlijk Wetboek is in artikel 6:179 vastgelegd wie aansprakelijk is bij letselschade door dieren. Hierin is bepaald dat de bezitter van het dier aansprakelijk is wanneer deze letsel toebrengt. Dit artikel is ook van toepassing op letselschade door paarden. In de meeste gevallen verstaan we onder de bezitter van een paard de eigenaar van het paard, maar het kan ook de persoon zijn die het dier onderhoudt. Wanneer dit een minderjarig kind is, zijn de ouders van het kind aansprakelijk.
Echter, wanneer het paard bedrijfsmatig wordt ingezet, bijvoorbeeld door een manege, dan is niet de bezitter van het paard, maar de bedrijfsmatige gebruiker (de manege) aansprakelijk.
Letselschade door val van paard, paardenbeet of trap van paard
Wanneer het letsel is ontstaan door een val van het paard, dan moet u rekening houden met een eigen schuld regeling. Omdat u vrijwillig op het paard heeft gereden, bent u in principe akkoord gegaan met de risico’s van dien. U bent daarom zelf medeaansprakelijk voor de letselschade. De vergoedingsplicht van de bezitter wordt om deze reden vaak verminderd met de mate van eigen schuld. In de meeste gevallen is de bezitter van het paard echter voor minstens 50 procent aansprakelijk. Wanneer het slachtoffer een minderjarig kind is, is de bezitter normaal gesproken volledig aansprakelijk.
Het kan ook gebeuren dat u letselschade heeft opgelopen door een paardenbeet of trap van een paard. De bezitter of bedrijfsmatige eigenaar van het paard is hiervoor aansprakelijk. Hier kan echter ook sprake zijn van eigen schuld, waardoor de uitkering van de schadevergoeding verminderd kan worden. Heeft u bijvoorbeeld letsel opgelopen door een trap van het paard waar u toevallig langsliep, dan zal uw eigen aansprakelijkheid lager zijn dan wanneer u bijvoorbeeld bent getrapt nadat het paard zich door u toedoen bekneld voelde.
Kosteloos letselschade claimen bij ongeluk met paard
Het claimen van letselschade kan zonder professionele hulp erg lastig zijn. De verzekering van de aansprakelijke partij zal namelijk altijd proberen om zo min mogelijk aansprakelijk te zijn voor het ongeval met een paard. Onze specialisten helpen u bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij, het exact berekenen van uw letselschade en het daadwerkelijk claimen van de schadevergoeding. Dit doen wij volledig kosteloos voor u, omdat de aansprakelijke partij u ook de kosten voor juridische hulp verschuldigd is.
Heeft u een ongeluk met een paard gehad en heeft u hierdoor letselschade opgelopen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het telefoonnummer 085 – 025 00 60 of via ons contactformulier. Onze letselschadespecialisten kunnen u adviseren en ondersteunen bij het claimen van uw schadevergoeding na een ongeluk met een paard.
Doe de letselschadetest! Veelgestelde vragenWanneer is iemand aansprakelijk voor letselschade van een ander?
Indien de letselschade van het slachtoffer het gevolg is van het verkeerde en / of onrechtmatige handelen van de veroorzaker. Met andere woorden, er moet een oorzakelijk (causaal) verband bestaan tussen het gewraakte handelen van de aansprakelijke partij en de door het slachtoffer geleden letselschade.
Waaruit bestaat een letselschadevergoeding?
Letselschade is op te delen in twee categorieën: materiële schade en immateriële schade. Immateriële schade houdt alle letselschade in die niet in geld valt uit te drukken. U kunt denken aan een vergoeding voor de pijn die u heeft geleden of het niet meer kunnen uitoefenen van uw hobby. De vergoeding hiervoor wordt ook wel smartengeld genoemd. Het overige deel van de letselschadevergoeding wordt gevormd door alle schadeposten die wel in geld zijn uit te drukken.
Hoe hoog is mijn smartengeldvergoeding?
De berekening van de hoogte van smartengeld is een complexe zaak. Op hoeveel smartengeld u recht heeft hangt af van meerdere factoren. Denk hierbij aan zaken zoals de aard en ernst van uw letsel, de omvang en duur van uw leed, de duur en intensiteit van de noodzakelijke medische behandelingen en de mate waarin sprake is van gederfde levensvreugde. Een andere belangrijke factor is of er al dan niet sprake is van blijvend letsel.
Hoofdregel is dat de hoogte van het smartengeld toeneemt naarmate er sprake is van ernstiger letsel met zwaardere gevolgen voor u als slachtoffer. Bovendien spelen ook uw persoonlijke omstandigheden een rol bij de vraag op hoeveel smartengeld u recht heeft.
Welk letsel komt vaak voor bij ongeluk met paard?