27 maart 2025

Een ongeval in de bouw kan grote fysieke, mentale en financiële gevolgen met zich meebrengen. Onveilige situaties ontstaan vaak door een combinatie van tijdsdruk, slechte communicatie en een werkcultuur waarin veiligheid niet altijd vooropstaat. Hierdoor vergroot de kans op een bedrijfsongeval, maar wie is verantwoordelijk wanneer u letselschade oploopt op de werkvloer? Wanneer heeft u recht op een letselschadevergoeding? Wij vertellen u er graag alles over!

Werkcultuur vergroot kans op letselschade

Om het hoge aantal bedrijfsongevallen in de bouw te minimaliseren, zal de werkcultuur moeten worden aangepast. Werknemers in de bouwsector moeten vaak onder hoge druk werken, waardoor veiligheid in sommige gevallen niet meer als prioriteit wordt gezien. Daarnaast vormen taalbarrières een groot probleem wat de communicatie bemoeilijkt en de kans op een bedrijfsongeval vergroot. Tot slot durven veel werknemers hun collega’s niet aan te spreken op onveilige situaties vanwege hiërarchische verhoudingen of uit angst voor onprettige reacties.

Werkweigering door onveilige situaties

De toenemende bezorgdheid over werkveiligheid in de bouwsector heeft steeds vaker het gevolg dat werknemers opdrachten weigeren, omdat ze vrezen letselschade op te lopen. Uit recente cijfers blijkt dat 35 procent van de bouwprofessionals weleens heeft geweigerd om werkzaamheden uit te voeren vanwege onveilige werkomstandigheden. Dit is een duidelijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren en benadrukt de urgentie van betere veiligheidsmaatregelen. Wanneer werkgevers nalaten een veilige werkomgeving te garanderen, leidt dit zowel tot een stijging in het aantal ongevallen op het werk als het aantal werknemers dat (ernstige) letselschade oploopt.

Juridische hulp bij het verhalen van letselschade

Wanneer u (buiten uw schuld om) letselschade heeft opgelopen door een bedrijfsongeval, is het cruciaal om bewijsmateriaal te verzamelen en uw werkgever aansprakelijk te stellen als hij of zij schuldig blijkt te zijn voor het veroorzaken van het bedrijfsongeval. Dit proces kan complex zijn, aangezien werkgevers en verzekeraars aansprakelijkheid ontkennen of met een minimale schadevergoeding willen schikken. Een letselschadespecialist kan u helpen bij het indienen van een claim en zorgt ervoor dat alle schadeposten correct worden meegenomen, zodat u een eerlijke vergoeding ontvangt.

Letselschade door een bouwongeval? Neem vrijblijvend contact op!

Heeft u letselschade opgelopen door een ongeval in de bouw? Twijfel dan niet en laat uw zaak beoordelen door onze ervaren letselschadejuristen. Bij LetselPro bekijken we de haalbaarheid van uw zaak en geven we u direct juridisch advies. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor directe hulp bij het verhalen van uw letselschade.

Doe de letselschadetest!