In het magazijn is het altijd belangrijk dat u zorgvuldig te werk gaat. Een ongeluk zit hier namelijk in een klein hoekje. Het is zelfs een van de werkplekken waar de meeste bedrijfsongevallen plaatsvinden. We nemen met u de meest voorkomende ongevallen in het magazijn door, en we bespreken wat u moet doen als u letselschade heeft opgelopen in het magazijn.
De risico’s in het magazijn
Het vele interne verkeer veroorzaakt een groot deel van de ongevallen die in het magazijn plaatsvinden. Er vinden bijvoorbeeld maar liefst 1.700 heftruckongevallen plaats per jaar op de werkvloer. Code Gezond en Veilig Magazijn benoemt ongevallen met rijdende voertuigen, aanrijdingen en vallende heftrucklading als grootste gevaren als het op heftrucks aankomt.
Oorzaken van ongevallen in het magazijn
Er zijn verschillende situaties die kunnen leiden tot een ongeval in het magazijn, maar de zeven meest voorkomende oorzaken zijn een aanrijding met een voetganger, vallende producten, struikelen of uitglijden, vallen van hoogte, beknelling, vertilling en onduidelijke of geen arbeidsinstructies. De meest voorkomende plaatsen in het magazijn waar ongevallen plaatsvinden zijn de laaddocks, gangen, stellingen, doorgangen, kruisingen, loop- en rijpaden, in- en ompakstations en acculaadstations. Daarnaast is de entresol, een tussenvloer voor opslag, en het bedrijfsterrein ook een veelvoorkomende plaats voor een bedrijfsongeval.
Aansprakelijkheid voor een ongeval in het magazijn
De werkgever is eigenlijk bijna altijd aansprakelijk voor een ongeval in het magazijn. Dit komt doordat de werkgeversaansprakelijkheid erg ver reikt. De werkgever moet bijvoorbeeld altijd zorgen voor:
- Een veilige werkomgeving met een goede logistiek en logische infrastructuur
- Geschikte beveiligingsmiddelen (denk aan een helm, werkhandschoenen en veiligheidsschoenen)
- Duidelijke werk- en veiligheidsinstructies
- De middelen om zware ladingen te verplaatsen, zoals een heftruck
- Machines en werkvoertuigen die regelmatig gecontroleerd en goed onderhouden worden
- Extra trainingen, bijvoorbeeld voor het werken met zware machines
Wel wordt er van u uiteraard ook oplettendheid verwacht, maar dit geldt ook weer voor uw werkgever. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk dat de werkgever toezicht houdt op het feit dat iedereen zich aan de veiligheidsinstructies houdt. Zelfs fouten van uw collega’s vallen hierbij onder de werkgeversaansprakelijkheid.
Hulp bij letselschade door een ongeval in het magazijn
Heeft u letselschade opgelopen door ongeval in het magazijn, en wilt u hier graag een letselschadevergoeding voor aanvragen? De specialisten van LetselPro kunnen u hier kosteloos bij helpen. Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe de letselschadetest!