29 juni 2018

We weten allemaal dat het gebruik van een smartphone tijdens het rijden levensgevaarlijk kan zijn, maar toch blijkt dat veel mensen de telefoon niet links kunnen laten liggen. Ook een groot aantal van de vrachtwagenchauffeurs blijkt hun telefoon er geregeld bij te pakken tijdens het rijden. Een groeiend aantal incidenten met vrachtwagens maakt het noodzakelijk om hulpmiddelen in te schakelen om zo het aantal ongevallen terug te dringen. Volgens verzekeraars, de transportsector, Veilig Verkeer Nederland en VVD-Kamerlid Remco Dijkstra ligt de verantwoordelijkheid bij de transportbedrijven zelf.

“Technologische hulpmiddelen kunnen smartphonegebruik in de vrachtwagen onmogelijk maken.”

Hulpmiddelen

Om het aantal ongevallen door appende vrachtwagenchauffeurs te verminderen, wil Veilig Verkeer Nederland dat transportbedrijven technologische hulpmiddelen inzetten. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van apparaten die smartphonegebruik in de cabine onmogelijk maken.

Het pleidooi van Veilig Verkeer Nederland wordt ondersteund door Transport en Logistiek Nederland (TLN), welke al gebruik maakt van deze methode. Zo bieden zij hun klanten een SafeDrivePod aan. Dit apparaatje wordt in de vrachtwagen aangebracht en zorgt ervoor dat, naast handsfree bellen, de mobiel tijdens het rijden niet gebruikt kan worden.

“Het grootste gedeelte van de ongevallen ontstaat door menselijke fouten.”

Strenger voor verkeersveiligheid

Naast het inzetten van technologische hulpmiddelen, is het volgens VVD-lid Dijkstra ook belangrijk dat transportbedrijven strenger optreden tegen chauffeurs die al meerdere keren betrapt zijn op het gebruik van een smartphone tijdens het rijden. Daarbij zullen maatregelen genomen moeten worden tegen chauffeurs die de verkeersveiligheid niet voldoende in acht nemen.

Aantal incidenten vrachtwagens groeit

Uit de cijfers van Stichting Incident Management Vrachtauto’s blijkt dat het aantal incidenten met vrachtwagens in Nederland groeit. In 2017 vonden er 5.700 ongevallen plaats, in 2016 waren dit er nog 4.734. Daarnaast blijkt 90 procent van de ongevallen te zijn ontstaan door menselijke fouten. Het is belangrijk dat deze groei wordt gestopt en daar is de bovenstaande campagne een onderdeel van.

Letselschade na een verkeersongeval

Wanneer u het slachtoffer bent van een verkeersongeval en u daarbij buiten uw schuld om letselschade heeft opgelopen, dan heeft u in de meeste gevallen recht op een schadevergoeding. Neem vrijblijvend contact met ons op voor gratis juridische begeleiding in het proces naar een passende schadevergoeding.

Doe de letselschadetest!