Wanneer spreekt men van nekklachten en wanneer kan iets worden betiteld als een whiplash? Op deze vraag kan de medische wetenschap tot op heden nog geen duidelijk antwoord geven. Dit komt doordat de diagnose ‘whiplash’ wordt gekenmerkt door een aantal lastige en moeilijk aantoonbare klachten.
Zo wordt er gesproken over een whiplash wanneer het slachtoffer meer klachten heeft in de omgeving van de nek dan enkel pijn.
Verhalen letselschade vergoeding whiplash
Ter illustratie zijn klachten als hoofdpijn, rugpijn, concentratiestoornis, problemen met het geheugen, vermoeidheid, stemmingswisselingen, tintelingen in de vingers en oorsuizingen veelvoorkomend bij mensen met een whiplash. De meest geziene oorzaak voor een whiplash is een verkeersongeval waarbij het slachtoffer van achteren is aangereden; de zogenaamde kop-staart botsing. Hierbij maakt het hoofd een plotselinge, heftige beweging waardoor de nek ernstig geforceerd raakt. Door de klachten die gepaard gaan met een whiplash kan het slachtoffer (tijdelijk) arbeidsongeschikt raken. Meestal leidt dit tot grote financiële schade welke verhaald kan worden op de aansprakelijke partij. Het is zéér verstandig om een letselschadebureau als LetselPro in te schakelen. Een letselschadebureau, waar vaak meerdere letselschadespecialisten en letselschade advocaten werken, helpt u bij het verkrijgen van de letselschade vergoeding en het smartengeld waar u recht op heeft. Daarbij is het goed te weten dat de kosten van een letselschade advocaat kunnen worden verhaald op de aansprakelijke partij.
Meer whiplash zaken afgewikkeld met letselschade vergoeding
Afgelopen jaren zien wij bij LetselPro een duidelijke stijging in het aantal zaken dat wij voor onze cliënten weten af te sluiten met een letselschade vergoeding voor de opgelopen whiplash. Naast een directe vergoeding voor het letsel, is het tegenwoordig ook steeds gebruikelijker dat slachtoffers met een whiplash succesvol aanspraak kunnen maken op smartengeld. Kort gezegd is smartengeld een vergoeding voor geleden immateriële schade. Deze vergoeding heeft dus geen betrekking op de directe financiële impact die een whiplash op leven van een slachtoffer heeft, maar smartengeld is vooral bedoeld ter verzachting van het ervaren leed. Duidelijk is dat de stijging in het aantal verstrekte letselschade vergoedingen bij een whiplash in verband staat met de bewustwording dat de eerder in dit artikel genoemde klachten voortkomen uit de nekklachten die door het slachtoffer worden beleefd.
Dat een whiplash medisch gezien niet eenvoudig is vast te stellen werkt vaak niet in het voordeel van het letselschadeslachtoffer. Dit gegeven maakt het namelijk, zeker voor een leek, moeilijk om het noodzakelijke causale verband (oorzaak-gevolg) aan te tonen tussen de het ongeval en de whiplash. Echter kan een letselschade advocaat een rechter wijzen op een oude uitspraak: te weten het arrest Zwolsche Algemeene / De Greef. Wanneer de klachten en medische behandelingen van het slachtoffer goed in kaart zijn gebracht, is dit vaak voldoende om de opgelopen beperkingen vast te stellen. Op basis hiervan komt het slachtoffer in aanmerking voor een letselschade vergoeding en eventueel smartengeld.
Gratis advies bij whiplash
Heeft u naast nekklachten ook nog last van andere klachten na uw ongeval? Letselschadebureau LetselPro staat altijd voor u klaar om u te helpen bij van het verkrijgen van de letselschade vergoeding waar u wettelijk recht op heeft! Neem contact op met een van onze letselschadespecialisten of bel met 085 – 025 00 60 voor gratis en vrijblijvend advies.