27 juni 2024

Het aantal ongevallen met fietsers is in het eerste kwartaal van het jaar flink gestegen. Dit is zorgwekkend, omdat u als fietser snel (ernstige) letselschade kunt oplopen. Er zijn een aantal belangrijke redenen achter deze stijging die we in dit bericht zullen bespreken. Daarnaast vertellen we u uiteraard hoe LetselPro kan helpen bij letselschade.

Drukte en afleiding

In de afgelopen jaren is de drukte in het verkeer toegenomen. Niet alleen rijden er meer auto’s op de weg, maar e-bikes en fatbikes worden ook steeds populairder. Door de drukte in het verkeer is extra alertheid uiteraard gewenst. Echter wordt er steeds meer gebruik gemaakt van bijvoorbeeld een telefoon tijdens het rijden. Zo wordt er muziek afgespeeld, berichten bekeken en genavigeerd. Door deze afleidingen vertraagt het reactievermogen en is er, zeker met de toenemende drukte, een aanzienlijk grotere kans op ongelukken.

Snelheid en populariteit e-bikes en fatbikes

Waar e-bikes vroeger vooral populair waren bij een oudere doelgroep, zijn ze tegenwoordig niet meer weg te denken uit het verkeersbeeld. Ook de fatbike is een trend die de afgelopen jaren exponentieel is gegroeid. Vooral onder minderjarigen is een fatbike erg populair.

E-bikes en fatbikes hebben een standaard snelheid van ongeveer 25 kilometer per uur. Hoewel dit uiteraard al een redelijke snelheid is, worden de elektrische fietsen geregeld opgevoerd tot wel 50 kilometer per uur. Wanneer deze fietsen zo hard kunnen gaan, verhoogt dit de kans op ernstige ongelukken. Dit, mede doordat er geen helmplicht is voor e-bikes en fatbikes. De kans op letselschade bij een dergelijk fietsongeval is dan ook erg groot.

Gewenning automobilisten

Door de hoge snelheid van e-bikes en fatbikes is het voor automobilisten lastiger om in te schatten hoe snel ze gaan. De reden hiervoor is dat ‘gewone’ fietsers langzamer gaan, namelijk rond de 15 kilometer per uur. Hierdoor kan het voorkomen bij e-bikes en fatbikes dat automobilisten de snelheid (zeker na het opvoeren) verkeerd inschatten. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld te laat afremmen of zelfs doorrijden, met alle gevolgen van dien. Automobilisten zullen dan ook gewenning moeten creëren om de snelheid van e-bikes en fatbikes beter in te kunnen schatten wanneer ze bij een oversteekpunt aankomen.

Hoe LetselPro kan helpen na een fietsongeluk

Heeft u een fietsongeluk? En heeft u hulp nodig bij het verkrijgen van letselschadevergoeding? Schroom dan niet om geheel vrijblijvend en kosteloos eens contact met ons op te nemen. Onze letselschadespecialisten staan dan ook voor u klaar om uw zaak te beoordelen.

Doe de letselschadetest!