Het komt helaas nog erg vaak voor dat er ongelukken op de weg ontstaan waarbij een bestuurder alcohol heeft genuttigd. Sterker nog, het aantal ongelukken waarbij alcohol in het spel was is in de afgelopen tien jaar zelfs verdubbeld. Tegelijkertijd worden er steeds minder maatregelingen, zoals alcoholfuiken, ingezet. Maar waarom lijkt hier zo weinig aan gedaan te worden?!
Minder alcoholfuiken
Uit een gesprek met de politie is gebleken dat de alcoholfuiken minder nut hebben dan vroeger, waardoor deze steeds minder worden ingezet. In 2013 waren dit er namelijk 5.431, terwijl er afgelopen jaar nog maar 1.317 zijn ingezet. Het betreft hierbij een alcoholcontroles met minimaal twee agenten.
Tegenwoordig is het echter erg makkelijk om elkaar voor dit soort controles te waarschuwen. Via social media is makkelijk informatie te verspreiden over waar en wanneer de alcoholfuik geplaatst is, waardoor deze ook eenvoudig te vermijden is. Binnen enkele minuten heeft de gehele fuik, volgens de politie, dus geen zin meer.
Andere maatregelen
Afgelopen jaar zijn er 61 mensen om het leven gekomen door een bestuurder onder invloed. Als vanzelfsprekend zijn dit er 61 teveel en zullen er dus passende maatregelen genomen moeten worden. De politie gaat nu meer informatiegestuurd te werk. Zo worden er enkel nog fuiken ingezet na een festival of op locaties in de omgeving van grote sportclubs. Daarnaast is het tegenwoordig ook verplicht om iemand te laten blazen wanneer ze in een aanrijding terecht zijn gekomen.
Keuzes maken
Vandaag de dag moeten er keuzes gemaakt worden. De inzet van een alcoholfuik kost namelijk veel mankracht. Zo moet er dus worden gekozen om te helpen bij bijvoorbeeld een blokkade op de A12, of het inzetten van een preventieve alcoholfuik. Er is volgens de politie simpelweg niet genoeg mankracht voor alle preventieve acties.
Letselschade door een verkeersongeval
We hopen dat in de nabije toekomst meer maatregelingen genomen worden om het aantal verkeersongevallen met letselschade, waarbij alcohol in het spel is, weer terug te dringen. Uiteraard is de inzet van de politie hierin een belangrijke factor, maar het begint uiteraard bij je eigen handelen. Ga daarom nooit achter het stuur zitten na het nuttigen van alcohol.
Mocht u toch slachtoffer worden van een verkeersongeval buiten uw schuld om, dan heeft u waarschijnlijk recht op een letselschadevergoeding. Neem hierover gerust eens vrijblijvend contact op met een van onze letselschadespecialisten. Onze hulp is voor u als slachtoffer geheel kosteloos.
Doe de letselschadetest!