Bedrijfsongeval rechten en plichten | LetselPro

Bedrijfsongeval rechten en plichten

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Er gebeuren op jaarbasis honderden, tot wel duizenden ongevallen op de werkvloer. Maar wat valt er te doen wanneer dit bij u gebeurt? Als werknemer heeft u namelijk bepaalde rechten en plichten bij een bedrijfsongeval. Ook ZZP’ers en uitzendkrachten vallen hier vaak onder. We leggen u graag uit waar u recht op heeft en aan welke plichten u moet voldoen om een letselschadevergoeding te verhalen.

Uw rechten als werknemer

De werkgever dient een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorzien dat niemand verwondingen oploopt, zowel fysiek als mentaal. Er dient gezorgd te worden voor een veilige werkplek, om ziekte en ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen.

Werkgeversaansprakelijkheid

Uw werkgever is aansprakelijk te stellen onder een aantal voorwaarden. Het ongeval dient plaats te hebben gevonden tijdens werktijd, waarbij het verband tussen het ongeval en uw opgelopen letsel duidelijk moet zijn. De letselschade moet dan ook een gevolg zijn van het desbetreffende ongeval.

Enkel als het duidelijk is dat aan deze voorwaarden is voldaan, is uw werkgever aansprakelijk te stellen. Ook komt het wel eens voor dat de werkgever juist moet bewijzen dat het letsel niet is opgelopen door het ongeval. In dat geval ligt de verantwoordelijkheid volledig bij de werkgever. Dit verschilt echter per zaak.

Wanneer u zelf risico’s heeft genomen voorafgaande het ongeluk, vervalt de aansprakelijkheid van uw werkgever. Dit wordt namelijk gezien als opzet of bewuste roekeloosheid, waarbij er wordt verwacht dat u weet (of zou moeten weten) dat dit risico’s met zich meebrengt. In dit soort gevallen dient dus uw werkgever bewijs te verzamelen voor uw nalatigheid.

Uw plichten als werknemer

Enkel uw werkgever aansprakelijk stellen is niet genoeg. U dient genoeg bewijzen te verzamelen om aan te tonen dat het letsel is opgelopen op de werkvloer of onder werktijd. Er zijn een aantal manieren waarop dit gedaan kan worden. Documenteer in ieder geval direct wat er gebeurd is door middel van foto’s, video’s en getuigen. Ga vervolgens direct langs een huisarts om het letsel officieel te documenteren. Zo is alles direct duidelijk.

Tot slot dient direct contact opgenomen te worden met een letselschadejurist of -advocaat. De hulp van onze letselschadespecialisten is volledig kosteloos. Bent u dus slachtoffer geworden van een ongeval op werk en heeft u hier letselschade door opgelopen, of bent u zelfs arbeidsongeschikt geworden? Vul dan meteen ons contactformulier in of bel naar 085 – 025 00 60 voor een vrijblijvend advies.

Doe de letselschadetest! Veelgestelde vragen

Kan ik mijn werkgever aanspreken voor een bedrijfsongeval?

De aansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval ligt vaak bij de werkgever. Alleen wanneer de werkgever voor een volkomen veilige werkplek heeft gezorgd, is de werkgever namelijk niet aansprakelijk. In de praktijk kan de werkgever bijna altijd met succes aansprakelijk gesteld worden voor het bedrijfsongeval.

Het is niet fijn om uw huidige werkgever aansprakelijk te stellen, echter werkgevers zijn voor bedrijfsongevallen verzekerd en heeft het geen impact op het bedrijf. Wanneer u uw werkgever aansprakelijk stelt hoeft u zich dus niet schuldig te voelen, u bent immers slachtoffer en u heeft recht op een vergoeding voor de negatieve gevolgen die hieruit voortkomen.

Wanneer is mijn werkgever aansprakelijk voor een bedrijfsongeval?

Voor bijna elk bedrijfsongeval is de werkgever aansprakelijk. Slechts in een enkel geval kan de werkgever niet aansprakelijk worden gesteld. Zoals in de wet staat, dient de werkgever ervoor te zorgen dat de werkomgeving veilig is ingericht. Het komt erop neer dat iedere mogelijke veiligheidsmaatregel genomen moet worden. Hieronder wordt verstaan dat:

  • er een veilige werkplek gecreëerd is;
  • u afdoende veiligheidsinstructies heeft gehad én deze regelmatig worden herhaald en gecontroleerd;
  • uw werkgever er redelijkerwijs rekening mee moet houden dat de veiligheidsinstructies niet altijd worden nageleefd;
  • er voldoende middelen ter beschikking worden gesteld voor uw veiligheid (denk aan veiligheidshelm, -schoenen en beschermende kleding);
  • de werkgever dient er rekening mee te houden dat de werknemer fouten kan maken.

Welke rechten en plichten heb ik bij een bedrijfsongeval?

Wanneer u in een bedrijfsongeval terecht komt heeft u bepaalde rechten en plichten. Zo dient u direct bewijs te verzamelen dat het ongeluk tijdens werktijd heeft plaatsgevonden, niet door eigen schuld is veroorzaakt en het letsel direct verbonden is met het ongeluk.
085 - 025 00 60
gratis en vrijblijvend
juridisch advies en hulp

LEG uw zaak voor
Robert van Leeuwen | Letselschadespecialist

Robert van Leeuwen
- Rekenkundige

De voordelen van LetselPro
  • Indien gewenst komen wij bij u langs
  • Uw claim wordt zo goed en snel mogelijk afgehandeld
  • Hoogste vergoeding voor uw letselschade
  • Persoonlijk betrokken bij uw zaak
  • Onze hulp is altijd gratis
Recente zaken omtrent Bedrijfsongeval rechten en plichten

LetselPro wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.7 uit 10 op basis van 82 recensies.

“Het is fantastisch dat we mensen kosteloze hulp kunnen bieden en ervoor zorgen dat ze hun leven weer op kunnen pakken” Robert van Leeuwen - Rekenkundige Neem vrijblijvend contact op
team-img
Wij geloven in een persoonlijke aanpak
Bevlogen team van ervaren specialisten
De beste hulp dankzij onze 20 jaar ervaring
100% gratis juridische hulp bij letselschade
Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,5

GRATIS JURIDISCH ADVIES: 085 - 025 00 60

Whatsapp for Business
Neem contact op

© Copyright 1998-2023 - LetselPro. Alle rechten voorbehouden.