De term arbeidsongeschiktheid wordt gebruikt om aan te geven dan men niet meer in staat wordt geacht om arbeid te verrichten met een erkende economische meerwaarde. Arbeidsongeschiktheid kan onder andere optreden na een verkeersongeval, bedrijfsongeval, medische fout, enzovoorts. Klachten waardoor u arbeidsongeschikt kunt worden verklaard kunnen zowel lichamelijk als geestelijk van aard zijn. Wanneer u uw arbeidsvermogen (deels) bent verloren door toedoen van derden, dan spreken we van letselschade. Voor dergelijk letsel heeft u recht op een letselschadevergoeding.
Verschil tussen arbeidsongeschiktheid en invaliditeit
Nogal eens wordt invaliditeit verward met arbeidsongeschiktheid. Echter zijn de twee termen niet onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Met de term invaliditeit wordt namelijk bedoeld dat iemand een blijvende lichamelijke of geestelijke beperking heeft, terwijl arbeidsongeschiktheid puur het verlies van vermogen om te werken wordt bedoeld.
De mate van invaliditeit en arbeidsongeschiktheid is dan ook bij hetzelfde letsel per persoon verschillend. U kunt zich indenken dat een pianist een hoger verlies van arbeidsvermogen ondervindt bij het verlies van een vinger, dan een leerkracht. Voor ieder persoon wordt dan ook afzonderlijk bepaald wat de mate van arbeidsongeschiktheid is.
Mate van arbeidsongeschiktheid
De mate van arbeidsongeschiktheid wordt onderverdeeld in drie categorieën. Zo kunt u gedeeltelijk, tijdelijk en volledig arbeidsongeschikt worden verklaard. Bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid kunt u, door het letsel dat u heeft opgelopen, niet meer verdienen dan 65% en niet minder dan 20% van uw laatst verdiende loon. Tijdelijke arbeidsongeschiktheid betekent dat u niet meer kunt verdienen dan 20% van uw laatste loon. Bij volledige arbeidsongeschiktheid kan er, net als bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid, niet meer verdiend worden dan 20% van het laatst verdiende loon en is het kans op herstel van het letsel zeer gering.
Schadevergoeding bij arbeidsongeschiktheid
Wanneer u arbeidsongeschikt bent geraakt, heeft dit vaak grote gevolgen voor uw leven en uw financiële situatie. Naast de lichamelijke en psychische kenmerken die zich voordoen bij arbeidsongeschiktheid, gaat het arbeidsongeschikt zijn eveneens nogal eens gepaard met een negatieve impact op uw financiële situatie. Zeker wanneer u door toedoen van derden arbeidsongeschikt bent geraakt is het belangrijk dat u de kosten zo spoedig mogelijk probeert te verhalen op de aansprakelijke partij. De berekening van het exacte financiële verlies door arbeidsongeschiktheid is complex. Een letselschadebureau als LetselPro heeft hier veel ervaring mee en zorgt dat u compleet schadeloos wordt gesteld.
LetselPro staat u gratis bij
Als u zich laat bijstaan door LetselPro bent u verzekerd dat uw letselschadevergoeding niet te laag uitvalt. Bovendien worden de kosten van onze hulp altijd op de aansprakelijke partij verhaald. Lukt dit (deels) niet? Dan draagt LetselPro daarvoor het risico. Onze hulp is voor u dus altijd gratis! Naast dat u geen enkel financieel risico loopt, vinden wij het onze zorg om u te ontzorgen. Wij nemen u zoveel mogelijk werk uit handen zodat u zich op andere zaken kunt focussen.
Doe de letselschadetest!