In het verkeer is er steeds meer diversiteit, met name op het fietspad. De afgelopen jaren hebben we dit flink zien toenemen met de komst van allerlei alternatieve vervoersmiddelen zoals de e-bike, e-scooter en de e-step. De gevolgen hiervan zijn nog niet in kaart gebracht. Van alle ongevallen is het verschil in snelheid tussen de verkeersdeelnemers nu één van de belangrijkste oorzaken. Hoewel het merendeel van het verkeer op de fietspaden nog uit traditionele fietsers bestaat, zorgt de toename aan modaliteiten voor steeds meer complexiteit.
Het scheiden van alle soorten verkeersstromen zal door de verscheidenheid aan de manieren waarop mensen zich verplaatsen steeds lastiger worden. Er is onvoldoende ruimte om iedereen een eigen plek te geven op de weg.
Een toenemend gebruik van deze nieuwe modaliteiten zorgt mogelijk voor nieuwe risico’s, al zijn deze nog niet wetenschappelijk aangetoond.
Het strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 Veilig van deur tot deur.
Diversiteit aan nieuwe elektronische vervoersmiddelen
De nieuwe typen modaliteiten zijn hoofdzakelijk elektrisch aangedreven, en worden ook wel geschaard onder LEV, oftewel: Lichte Elektrische Voertuigen. Dit zijn onder andere: e-fietsen, e-steps, e-bakfietsen, BSO bus, e-skateboard, monowheel, onewheel, hoverboard en de Segway.
Kenmerken zijn:
- Elektrisch aangedreven (of innovatiever), maar geen verbrandingsmotor
- Al dan niet een zadel en/of trapondersteuning
- Maximumsnelheid > 6 km/u en ≤ 25 km/h
- Bedoeld voor individueel vervoer, goederenvervoer, vervoer van passagiers
Maatregelen verkeersveiligheid ter voorkoming e-bike letsel
Het is helaas niet altijd meer mogelijk om de maximumsnelheid af te stemmen op de meest kwetsbare verkeersdeelnemer. Het verschilt ook per gebied en gemeente wat goede maatregelen zijn voor de desbetreffende wegen en routes. Bij diverse gemeenten ontbreekt nu het inzicht op alle verkeersveiligheidsrisico’s om hierop hun beleid voor de infrastructuur te formuleren. Door dit gebrek is er meer ruimte voor verkeersonveilige situaties en worden deze mogelijk onderschat en niet snel genoeg aangepakt.
Meer letsel met de e-bike
Wellicht heeft u zelf al een e-bike, anders ziet u ze wel steeds vaker op de weg. Waar ze voorheen nog voornamelijk werden gebruikt door de fietsliefhebbers die lange afstanden willen afleggen, zijn deze fietsen steeds vaker eigendom van degene die ze gebruiken om mee naar hun werk te rijden. Doordat het eruit ziet als een fiets, maar toch behoorlijke snelheden kan behalen, is dit voor zowel de gebruiker als medeweggebruiker extra gevaarlijk. Als e-bike fietser kan je de snelheid die wordt behaald onderschatten, waardoor in een benauwde verkeerssituatie niet snel genoeg of verkeerd wordt geanticipeerd. Andersom kan iemand die een e-bike fietser ziet naderen in de spiegels, verkeerd hebben ingeschat hoe snel iemand rijdt waardoor bij het afslaan of een andere manoeuvre waarbij voorrang verleend moet worden, een botsing ontstaat. Kortom, de kans op letsel met de e-bike is groter dan met de reguliere fiets. Bent u onverhoopt slachtoffer geworden van een aanrijding met de e-bike, doordat de medeweggebruiker een inschattingsfout heeft gemaakt, raadpleeg dan snel een van onze specialisten om te onderzoeken of u recht heeft op een schadevergoeding.
Meer letsel door roekeloze e-scooters en e-step gebruikers
De toename aan letsel houdt helaas niet op bij de oprukkende e-bike gebruikers, maar zet zich door onder de gebruikers van elektronische scooters en steps. Doordat deze vervoersmiddelen nieuw zijn en veelal worden gebruikt door onervaren bestuurders is de kans op een ongeval erg groot. Het tijdig remmen met deze voertuigen of uitwijken voor andere weggebruikers zoals voetgangers en fietsers, zorgt voor steeds meer botsingen onderling op de fietspaden. Bent u onlangs aangereden door een e-scooter, e-step of andere elektronisch voertuig of kent u iemand die dat is overkomen? Neem dan contact met ons op om de situatie met onze letselschadespecialisten te bespreken. Want ook in deze nieuwe vormen van letselschadeoorzaken heeft u hoogstwaarschijnlijk recht op een passende schadevergoeding. Om te ontdekken wat dit in kan houden, kunt u onze letselschade test doorlopen. Zo weet u binnen en paar minuten waar u aanspraak op heeft.
Doe de letselschadetest!