Ieder jaar raken ongeveer 700 kinderen van onder de 14 jaar gewond bij een fietsongeluk. Volgens de ANWB moet er daarom meer aandacht komen voor de verkeersveiligheid en fietsvaardigheden van kinderen. In dit nieuwsbericht leest u onder meer waarom kinderen steeds slechter fietsen en wat er volgens de ANWB gedaan kan worden om het aantal fietsongelukken onder kinderen in de toekomst te verminderen.
De verschillende oorzaken van fietsongelukken
Er zijn diverse oorzaken van het aantal fietsongelukken onder kinderen:
- Minder scholen nemen deel aan het verkeersexamen – Verschillende gemeenten in Nederland zien dat er steeds minder scholen meedoen aan het verkeersexamen. Zo deed in 2018 35% van de scholen in Rotterdam mee en in Amersfoort nam slechts 10% deel aan het verkeersexamen.
- Kinderen fietsen minder regelmatig naar school – Ouders kiezen graag voor een school zo dicht mogelijk bij huis, zodat kinderen lopend naar school kunnen gaan. Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat kinderen juist té ver van school wonen, waardoor ze geregeld met de auto gebracht worden. Hierdoor missen ze de ervaring van het deelnemen aan het verkeer.
- Er zijn te veel drukke fietspaden – De Nederlandse fietspaden worden steeds voller door de populariteit van onder andere E-bikes en bakfietsen. Hiermee worden fietspaden steeds onoverzichtelijker, zeker voor kinderen. Daarnaast zijn er ook te veel smalle fietspaden.
Hoe brengen we hier verandering in?
De ANWB wil graag verandering brengen in het aantal fietsongelukken onder kinderen en is daarom de campagne ‘Elk kind veilig op de fiets’ gestart. Hierin wordt benadrukt hoe belangrijk het is dat kinderen al op een jonge leeftijd veel meters maken, het liefst onder begeleiding van hun ouders. Daarnaast pleiten ze voor bredere fietspaden en een maximumsnelheid op de fietspaden binnen de bebouwde kom. Hierdoor ontstaat er meer ruimte om te anticiperen op bepaalde verkeerssituaties.
Betrokken bij een fietsongeluk? LetselPro helpt!
Wanneer een fietser door een auto wordt aangereden, is de automobilist altijd voor tenminste 50% van de opgelopen letselschade van de fietser aansprakelijk. Zelfs wanneer de fietser zich roekeloos heeft gedragen door bijvoorbeeld door rood licht te fietsen. Dit komt door de beschermde status van de fietser die is opgenomen in de wegenverkeerswet (artikel 185 BW). Indien u buiten uw schuld om betrokken bent geraakt bij een ongeluk met een andere weggebruiker zoals bijvoorbeeld een fietser, bestaat er een kans dat u recht heeft op een vergoeding indien u hier letsel aan over heeft gehouden.
Bent u betrokken geraakt bij een fietsongeluk en heeft u juridische hulp nodig? Neem dan contact op met de specialisten van LetselPro. We zullen u vrijblijvend van een eerste advies voorzien en doen er vervolgens alles aan om uw letselschade volledig vergoed te krijgen. Dit doen we geheel kosteloos. U kunt uw zaak voorleggen door te bellen naar 085 – 025 00 60 of vul ons online contactformulier in.
Doe de letselschadetest!