De zomervakantie is voorbij, wat betekent dat een hoop jongeren weer naar school gaan. Uit onderzoek blijkt dat in de periode na de zomervakantie veel scholieren betrokken raken bij een verkeersongeval. Met name nieuwe scholieren in het voortgezet onderwijs lopen meer risico op een verkeersongeval. Wees daarom als automobilist in deze periode extra gewaarschuwd voor deze zwakkere verkeersdeelnemers!
Scholieren zijn vaak afgeleid in het verkeer, veelal door het gebruik van smartphones.
Nieuwe scholieren grootste risico
Waar scholieren eerst vaak lopend naar de basisschool konden, wordt de fiets vaak gepakt om naar de middelbare school te gaan. Deze scholieren moeten vaak nog wennen aan de (langere) route naar hun nieuwe school en aan de nieuwe verkeerssituaties. Daarbij zijn jongeren over het algemeen minder bewust van de risico’s in het verkeer en daardoor ook minder oplettend. Iets wat een recept voor ongelukken is!
Afleiding door smartphone
Ook afleiding is een belangrijke oorzaak waardoor veel scholieren betrokken raken bij een verkeersongeval. Met name het gebruik van een smartphone tijdens het fietsen speelt hierbij een grote rol. Zo komt het vaak voor dat er al fietsend een berichtje op WhatsApp wordt gestuurd of dat er muziek op de telefoon wordt geluisterd, waardoor er minder op het verkeer wordt gelet.
Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is zelfs gebleken dat ruim 75 procent van de 12- tot 17-jarigen de smartphone weleens tijdens het fietsen gebruikt. Een ernstige zaak, aangezien het gebruik van een smartphone op de fiets de kans op een verkeersongeval en de mogelijke ernstige gevolgen kan verhogen.
Fietsers zijn zwakkere verkeersdeelnemers en hebben daarom andere rechten dan automobilisten.
Let goed op in het verkeer
Ondanks dat fietsende jongeren afgeleid kunnen zijn en daardoor zelf niet opletten, bent u als automobilist bijna altijd voor een groot gedeelte verantwoordelijk wanneer u een fietser aanrijdt. Dit, omdat zowel fietsers als voetgangers worden gezien als ‘zwakkere verkeersdeelnemers’. Bij voetgangers en fietsers tot 14 jaar bent u zelfs vrijwel altijd aansprakelijk voor álle letselschade die is ontstaan ten gevolge van het ongeluk. Let daarom als automobilist extra goed op en laat u niet afleiden door bijvoorbeeld uw smartphone. Wees er daarnaast van bewust dat in de periode na de zomervakantie veel jonge en onervaren fietsers op de weg zijn. Diverse campagnes, zoals de bekende campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ van Veilig Verkeer Nederland, worden dan ook niet voor niks jaarlijks ingezet om automobilisten te waarschuwen.
Gratis juridische hulp bij letselschade
Bent u zelf het slachtoffer van een verkeersongeval geworden en heeft u hierbij letselschade opgelopen? Of kent u iemand waarbij dit het geval is? De letselschadespecialisten van LetselPro kunnen u helpen de letselschade te claimen. Onze juridische hulp is daarbij voor u altijd kosteloos! Leg daarom vandaag nog uw zaak vrijblijvend aan ons voor en ontvang een eerste advies aangaande uw kansen op een schadevergoeding.
Doe de letselschadetest!