In het afgelopen jaar legde het CBR vaker een verplichte rijcursus op aan beschonken bestuurders, dan het jaar ervoor. Dit is het directe gevolg van de afschaffing van het alcoholslotprogramma. Nadat het alcoholslot vanaf eind 2014 niet meer werd opgelegd, krijgen bestuurders die met een promillage tussen de 1,3 en 1,8 achter het stuur zitten een verplichte rijcursus.
Grote stijging bij de zwaardere cursus
Het CBR legde in 2015 beduidend meer bestuurders een verplichte rijcursus op, nadat zij waren betrapt op rijden onder invloed. In 2014 kregen 9.036 personen een rijcursus opgelegd. Een jaar later steeg dit aantal naar 10.312 mensen, wat een stijging betekent van 14 procent. Wanneer we kijken naar het verschil in de twee mogelijke alcoholcursussen van het CBR, een Licht Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA) en een iets zwaardere Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA), dan is de lichte variant minder vaak opgelegd in 2015 en is de stijging bij de zwaardere variant liefst 34 procent.
Verdwijnen alcoholslotprogramma als oorzaak
Deze grote stijging in het aantal opgelegde zware rijcursussen komt volgens het CBR vooral doordat het alcoholslot sinds eind 2014 niet meer werd opgelegd. Het alternatief voor een alcoholslot is de zwaardere variant van de rijcursus. Dit verklaart dan ook de fikse stijging in het aantal opgelegde zwaardere rijcursussen.
Verkeersongevallen door rijden onder invloed
Hoewel het totaalaantal opgelegde rijcursussen steeg in het afgelopen jaar, zijn er in vergelijking met 2002 wel significant minder gevallen van rijden onder invloed. In 2002 werden er namelijk nog 52.445 beschonken bestuurders aangehouden, terwijl er in 2014 ‘slechts’ 32.075 personen werden aangehouden met alcohol op achter het stuur. Ondanks dat dit een sterke verbetering is, blijft alcohol één van de grootste oorzaken van verkeersongevallen met letselschade tot gevolg.
Verkeersongeval met dronken bestuurder
Het rijden onder invloed kan al snel leiden tot ernstige verkeersongevallen. Bij letselschade in het verkeer kunt u de gevolgen van het ongeluk verhalen op de aansprakelijke partij. Wanneer u door een beschonken bestuurder letselschade heeft opgelopen, zou u recht kunnen hebben op een schadevergoeding. U kunt uw zaak aan ons voorleggen via ons online contactformulier of telefonisch via het nummer 085 – 025 00 60. Dit is vrijblijvend en daarbij is onze hulp voor u ook altijd gratis!
Doe de letselschadetest!