Zoals Nederland in 2020 het aantal verkeersdoden wil laten dalen tot maximaal 550, wil de Europese Unie (EU) in 2020 maximaal 16.000 verkeersdoden in Europa. Om dit doel te behalen, is er een belangrijke rol weggelegd voor de ontwikkeling van voertuigtechnologieën die bijdragen aan de verkeersveiligheid. Mede dankzij de reeds bestaande technologie is het aantal verkeersdoden in Europa, zo ook in Nederland, al significant verlaagd. Zo kwamen er in Europa in 1991 nog meer dan 75.000 personen per jaar om het leven in het verkeer en is dit aantal in 2014 verlaagd tot 25.700 verkeersdoden. Dit betekent een verlaging van 65,7%!
Actieve veiligheid tegen letsel in het verkeer
DEKRA, de test- en certificeringsorganisatie, stelt in haar Veiligheidsrapport 2015 dat het tijd is om meer in te zetten op actieve veiligheid. Dit, omdat een verdere verbetering in de passieve veiligheid steeds moeilijker is. Zij raden aan om vooral te richten op de integratie van technologieën die de veiligheid direct verbeteren. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan technologieën als de airbag aan de buitenkant van voertuigen voor voetgangers. Dit kan zo al meerdere doden per jaar schelen.
Nieuwe technologieën voor verkeersveiligheid
Tijdens een persconferentie van DEKRA liet Clemens Klinke, lid van de Raad van Bestuur van DEKRA, weten dat er een nieuwe innovatiegolf aan zit te komen. Wel dienen er nog veel juridische hordes genomen te worden om de technologieën daadwerkelijk toe te mogen passen in alledaagse voertuigen. Naast de juridische hordes dienen de nieuwe technologieën rekening te houden met andere voertuigen die geen gebruik maken van de nieuwste technologieën op het gebied van veiligheid. Voertuigen met de nieuwe technologieën mogen in geen geval voor een nieuwe onveilige situatie zorgen. Op termijn zullen de voertuigen niet alleen de eigen situatie van het voertuig herkennen en beïnvloeden, maar ook die van andere verkeersdeelnemers.
Voorkomen van letsel in het verkeer
De innovaties zullen in de toekomst niet alleen het aantal verkeersdoden doen verminderen, maar tevens het aantal gevallen van letselschade in het verkeer verlagen. Een positieve ontwikkeling die wij zeker toejuichen. Mocht u onverhoopt het slachtoffer geworden zijn van een verkeersongeval, dan kunt u bij ons terecht voor gratis juridische hulp. Wij staan u bij om uw letselschade claim zo vlot mogelijk te laten verlopen, zonder daarbij concessies te doen in de te ontvangen schadevergoeding. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen via het online contactformulier of door te bellen naar 085 – 025 00 60.
Doe de letselschadetest!