Materiële schade omvat alle schade die in geld is uit te drukken. Bij een bedrijfsongeval, verkeersongeval of medische fout, waarbij letselschade is ontstaan, komt het vaak voor dat er materiële schade is geleden. De direct zichtbare schade is vaak eenvoudig aantoonbaar, echter bestaan er veel ‘verborgen’ schadeposten die snel worden vergeten in de berekening van een letselschadevergoeding. Om de hoogte van een letselschadevergoeding te berekenen moet er naast de materiële schade, ook rekening gehouden worden met de immateriële schade.
Onze specialisten hebben veel kennis en ervaring in het berekenen van de hoogte van uw letselschade. Hierdoor bent u verzekerd van een optimale compensatie. Daarbij is de hulp van onze juristen voor u altijd kosteloos. Het bepalen van de hoogte van de materiële schadevergoeding is dus ook kosteloos wanneer u samenwerkt met de juristen van LetselPro.
Soorten materiële schade
Materiële schade kan worden onderverdeeld in vier categorieën waar u het meeste schade in lijdt.
- Zaakschade: Zaakschade omvat alle kosten om de letselschade claim af te wikkelen. Dit omvat kosten voor reistijd, juridische hulp en telefoonkosten.
- Vertragingsschade: U kunt de wettelijke rente claimen wanneer uw schadevergoeding te laat naar u wordt overgemaakt.
- Inkomensschade: Vaak de grootste post is het verlies van inkomen. Hierbij kunt u denken aan tijdelijke, gedeeltelijke of volledige arbeidsongeschiktheid, het oplopen van studievertraging en het mislopen van een promotie.
- Vermogensschade: Indien u bij het ongeval letsel of schade aan goederen heeft opgelopen, kunt u de kosten claimen die u maakt bij het herstellen ervan.
Materiële schadeposten
Bij de berekening van de materiële schadevergoeding worden vaak veel schadeposten vergeten. Wij zetten voor u een aantal voorbeelden op een rij, zodat u een idee heeft aan welke schadeposten u kunt denken.
- Daling in inkomen
- Kosten van noodzakelijke huishoudelijke hulp
- Reiskosten
- Kosten voor persoonlijke verzorging
- Verhoging van de verzekeringspremies
- Pensioenschade
- Kosten van hulp door derden voor onderhoud aan uw huis, tuin en dergelijke
- Kosten voor juridische bijstand
- Telefoonkosten
- Medische kosten die niet door uw eigen ziektekostenverzekeraar worden vergoed
Letselschadevergoeding
Uw letselschade bestaat uit twee delen; de materiële schade en de immateriële schade. Het verhalen van de gemaakte kosten kunt u doen door een letselschadevergoeding te claimen bij de aansprakelijke partij. Voordat u een schadevergoeding kunt claimen, dient er eerst inzichtelijk te worden gemaakt hoeveel financieel verlies u heeft geleden én hoeveel smartengeld u kunt claimen.
Wij maken alle letselschade berekeningen, ook betreffende materiële schade, in eigen beheer. Veel andere letselschadebureaus kunnen dit niet in eigen beheer en zijn genoodzaakt dit uit te besteden. Dit zorgt voor onnodige vertraging in het afwikkelen van de claim. Bovendien bent u bij ons verzekerd dat het bedrag van de schadevergoeding niet te laag uitvalt. Wanneer een rekenkundige van LetselPro uw materiële schadevergoeding berekend bent u verzekerd van transparantie. U weet zo precies wat de kostenposten inhouden waardoor u sterk in uw schoenen staat tegenover de aansprakelijke partij.
De kosten van onze juridische bijstand is voor u gratis. U maakt geen enkele kosten wanneer u ons inschakelt om uw letselschade te claimen. Onze kosten worden namelijk op de aansprakelijke partij verhaald. Mocht de claim onverhoopt niet in uw voordeel uitvallen, sturen wij u geen rekening toe. De kosten voor onze hulp zullen wij dan zelf op ons nemen
Voor een vrijblijvend eerste gesprek kunt u contact met ons opnemen via ons online contactformulier of u kunt ons telefonisch bereiken op 085 – 025 00 60
Doe de letselschadetest! Veelgestelde vragenWanneer kan ik een letselschadevergoeding claimen?
Om in aanmerking te komen voor een letselschadevergoeding dient aan een tweetal punten te worden voldaan. Ten eerste moet de aansprakelijkheid worden vastgesteld. In veel gevallen is direct duidelijk wie er aansprakelijk is voor het ongeval. Echter kan het zijn dat de betrokken partijen het niet eens zijn over de schuldvraag. In het ergste geval dient een rechter te beslissen wie er schuldig is aan het veroorzaken van het ongeval.
Ten tweede dient het causale verband te worden aangetoond. Dit wil zeggen dat moet worden aangetoond dat de letselschade die het slachtoffer heeft opgelopen gevolg is van het ongeval. Het aantonen van het causale verband is in veel gevallen niet eenvoudig. Een letselschadespecialist van LetselPro helpt u bij het snel en correct afwikkelen van deze twee punten, waardoor het verkrijgen van een letselschadevergoeding geen langdurig traject wordt.
Wat zijn de voordelen van juridische hulp door LetselPro bij letselschade?
- Wij ontzorgen u zoveel mogelijk. Dit stelt u in staat zich te focussen op het herstel van uw letsel.
- Wij stellen de tegenpartij aansprakelijk voor uw letselschade en bewaken hierbij de verjaringstermijn.
- Het in kaart brengen van alle schadeposten is zeer specialistisch werk. Tevens dienen alle schadeposten te worden onderbouwd en dient aangetoond te worden dat dit voortvloeit uit het ongeval. Dit stelt u in staat om de hoogst mogelijke schadevergoeding te claimen.
- Zonder juridische hulp zal de verzekeraar u onder druk proberen te zetten om u akkoord te laten gaan met een veel te laag letselschadebedrag. Met professionele juridische hulp staat u sterk in uw schoenen en kan de verzekeraar u niet onder druk zetten.
Zijn er landelijke afspraken gemaakt voor de vergoeding van schadeposten?
Vertegenwoordigers van verschillende partijen hebben voor alle schadeposten afspraken gemaakt voor de waardering hiervoor. Deze afspraken zijn vastgelegd in de zogenaamde Letselschade Richtlijnen.
Dergelijke Letselschade Richtlijnen zijn opgesteld ten behoeve van de vergoeding van huishoudelijke hulp, kilometervergoeding, ziekenhuis- en revalidatie daggeldvergoeding, zelfwerkzaamheid, licht letsel inclusief smartengeld en studievertraging. De hoogte van de vergoeding van deze posten die wordt toegekend, wordt geaccepteerd door zowel belangenbehartigers als verzekeraars. Door een beroep te doen op de betreffende richtlijn wordt de daarbij genoteerde vergoeding geaccepteerd.