Het werken met machines op de werkvloer kan gevaarlijk zijn. Machines zijn arbeidsmiddelen, denk aan gereedschappen, apparatuur en installaties die bij werkzaamheden worden gebruikt. Wanneer machines plotseling uitvallen, vastlopen of gereedschap niet goed functioneert, brengt dit werknemers in gevaar en kunnen zij letselschade oplopen. Denk bijvoorbeeld aan verwondingen zoals snij- en brandwonden, kneuzingen of zelfs botbreuken. Om dergelijke bedrijfsongevallen te voorkomen, is het van groot belang dat werkgevers hun werknemers voorzien van veilige en goed onderhouden machines.
Controle en onderhoud
Defecte of slecht onderhouden apparatuur kan een grote bedreiging vormen voor de veiligheid van werknemers die het gebruiken. Om de risico’s op arbeidsongevallen te minimaliseren, is het cruciaal om deze apparatuur goed te onderhouden en regelmatig te controleren. De werkgever is vrij om te kiezen door wie deze apparatuur gecontroleerd wordt, maar de persoon of instelling die de controle uitvoert, dient wel deskundig te zijn op dit gebied. Om een veilige ondergrens te waarborgen, is het raadzaam om minimaal één keer per jaar een controle uit te voeren.
Wat zegt de wet?
De Arbowet stelt dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van machines op de werkvloer. Machines moeten voldoen aan de veiligheidsnormen, regelmatig gecontroleerd worden en vervangen of gerepareerd worden zodra deze niet meer aan de eisen voldoen. Daarnaast zijn werkgevers verplicht tot het installeren van beveiligingen en het verzorgen van voldoende trainingen voor hun werknemers. Bovendien moeten dergelijke risico’s met de omgang van machines worden opgenomen in een risico-inventarisatie en -evaluatie. Als alle machines zijn goedgekeurd, moeten er schriftelijke bewijsstukken aanwezig zijn op de werkvloer. Mocht er een bedrijfsongeval plaatsvinden en een werkgever voldoet niet aan deze eisen, kan de letselschade op de werkgever worden verhaald.
Slachtoffer van machinegevaar?
Bent u slachtoffer geworden van defecte of slecht onderhouden machines? Meld dit direct bij uw werkgever en schakel een letselschadespecialist in. Zo kan er een onderzoek worden ingesteld naar de mogelijke oorzaak van het incident en kan de situatie worden geëvalueerd. Hierbij is het verstandig om zelf zo veel mogelijk bewijsstukken te verzamelen omtrent het incident zoals foto’s, getuigenverklaringen of camerabeelden. Deze informatie kan essentieel zijn bij het indienen van een letselschadeclaim. De werkgever is namelijk aansprakelijk voor de schade als machines niet voldoen aan de regels van de Arbowet. Om de relatie met uw werkgever te waarborgen, kan een letselschadebureau u ondersteunen in het aansprakelijk stellen van uw werkgever.
Kosteloze hulp van LetselPro
Bent u op zoek naar deskundig en persoonlijk advies? Onze letselschade experts van staan klaar om u kosteloos en vrijblijvend te helpen. Wij verhalen namelijk alle kosten op de aansprakelijke partij. Zo kunt u zich richten op het herstel, terwijl wij zorgen voor een passende letselschadeschadevergoeding. Neem contact met ons op via 085–0250060 of vul het contactformulier op onze website in. Wij helpen u graag verder!
Doe de letselschadetest!