Het aantal ongevallen door valgevaar op de werkvloer blijft in Nederland een zorgwekkend probleem. De term ‘valgevaar’ refereert naar het vallen van hoogte, met ernstig letsel of zelfs een fatale afloop als gevolg. Het waarborgen van veiligheid op de werkvloer is van cruciaal belang voor werkgevers, vooral in sectoren waar deze risico’s veelvuldig voorkomen.
Wanneer kan er gesproken worden van valgevaar?
Valgevaar kan zich op iedere werkplek met hoogteverschillen voordoen. Zo zijn bij het werken op een hoogte vanaf 2,5 meter bepaalde maatregelen wettelijk verplicht (zoals een dubbele leuning met kantplank). Echter is een werkgever ook onder de 2,5 meter verplicht om maatregelen te nemen wanner er een risico is om te vallen. De risico’s bij het werken op hoogte omvatten meer dan alleen het vallen van hoogte. Zo bestaan er ook risico’s als het vallen door een opening op de werkvloer, geraakt worden door een vallend voorwerp of het extra risico dat voorkomt uit de langere vluchtroute die je hebt bij het werken op hoogte.
De rol van een werkgever
De Arbowet bepaalt dat werknemers alleen op hoogte mogen werken als zij gebruikmaken van een veilige en comfortabele steiger, stelling, bordes of werkvloer. Mocht dit in bepaalde situaties niet mogelijk zijn, dan dient er een arbeidsmiddel te worden gekozen waarmee de veiligheid van de werknemer zo goed mogelijk gewaarborgd kan worden. Daarnaast zijn er extra maatregelen waar de werkgever zich aan moet houden. Voordat werknemers op hoogte mogen werken dient de werkgever een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit te voeren, waarbij alle risico’s, zoals valgevaar, geïdentificeerd en beoordeeld moeten worden. Op basis hiervan moeten passende risicomaatregelen getroffen worden. Tot slot is de werkgever verplicht u te informeren hoe u om moet gaan met het werken in risicovolle omstandigheden en dient deze je informatie te verschaffen over de veiligheidsprocedures.
Waar moet een werknemer zich aan houden?
Om de veiligheid van zowel zichzelf als de mensen om hen heen te waarborgen, is het belangrijk dat de werknemers bepaalde voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Werk daarom, wanneer mogelijk, vanaf een veilige locatie en maak altijd gebruik van persoonlijke beschermmiddelen. Denk hierbij aan veiligheidshelmen, harnassen en/of lichaamsbescherming. Ook is het belangrijk om te allen tijde alert te zijn om zo mogelijke gevaren te identificeren en hopelijk te voorkomen. Door deze richtlijnen te volgen kunnen ook de werknemers bijdragen aan het creëren van een veilige werkomgeving.
Bent u slachtoffer geworden van valgevaar?
Mocht u helaas toch slachtoffer geworden van valgevaar op de werkvloer, dan is het belangrijk dat u dit altijd meldt bij uw werkgever. De Arbowet verplicht werkgevers namelijk om alle arbeidsongevallen te melden bij het ongevallenregister. Op deze manier kan er een ongevalsonderzoek plaatsvinden om dit soort ongevallen in de toekomst te voorkomen. Vervolgens is het ook belangrijk om de gebeurtenis zo goed mogelijk te documenteren. Dit kan cruciaal zijn voor het aanvragen van een letselschadevergoeding.
Juridische hulp
Heeft u behoefte aan meer persoonlijk advies over valgevaar op de werkvloer? Bij Letselpro staan onze letselschade experts altijd vrijblijvend en kosteloos voor u klaar als slachtoffer. Wij verhalen alle gemaakte kosten namelijk altijd op de aansprakelijke partij, zo hoeft u zich hier niet druk over te maken. Aarzel dus vooral niet om contact met ons op te nemen via telefoon (085–0250060) of het contactformulier op onze website.
Doe de letselschadetest!