Een 45-jarige vrouw was afgelopen zomer onderweg naar een barbecue. Het was prachtig zomerweer, droog en warm. Op een gegeven moment stapte zij op een opstaande stoeptegel, waardoor deze kantelde. Hierdoor verloor zij haar evenwicht, viel en verzwikte haar enkel. Dit gebeurde op een smalle stoep bij een bushalte, die bovendien veel oneffenheden vertoonde. Door de losliggende stoeptegel kwam de vrouw ten val. Hierdoor liep zij letselschade op aan haar enkel. Ze brak haar voet en kneusde haar enkel. Daarnaast liep zij blauwe plekken en schaafwonden op.

Logeren

Vanwege de val mocht zij de eerste week haar voet niet belasten, waardoor de alleenstaande vrouw niet naar huis kon. Gelukkig ving haar ex-man haar op en mocht zij bij hem logeren. In de tweede week kreeg zij een soort gips waarmee zij haar voet enigszins mocht belasten. Zelfstandig functioneren was echter nog niet mogelijk, aangezien zij twee krukken nodig had. Het verblijf bij haar ex-man werd daarom noodgedwongen met enkele weken verlengd.

Aansprakelijkheid

Het slachtoffer nam contact op met LetselPro om haar verhaal te doen. De letselspecialist van LetselPro stelde de gemeente aansprakelijk voor de letselschade van de vrouw. De verzekeraar van de gemeente bestudeerde de toegestuurde informatie over het ongeval en erkende de aansprakelijkheid namens de gemeente op grond van artikel 6:174 van het Burgerlijk Wetboek (BW). De verzekeraar toonde zich bereid om de redelijkerwijs aan het ongeval toe te rekenen schade te vergoeden.

Artikel 6:174 BW

Artikel 6:174 van het Burgerlijk Wetboek (BW) gaat over de aansprakelijkheid voor opstallen. Een opstal is een gebouw of werk dat duurzaam met de grond is verbonden. Dit artikel bepaalt dat de bezitter van een opstal aansprakelijk is voor schade die ontstaat doordat de opstal niet voldoet aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag stellen.

Openbare wegen

Bij openbare wegen rust de aansprakelijkheid op het overheidslichaam dat ervoor moet zorgen dat de weg in goede staat verkeert. Dit betekent dat de gemeente verantwoordelijk is voor het onderhoud van de wegen en aansprakelijk kan worden gesteld als een gebrek aan de weg schade veroorzaakt.

Verantwoordelijkheid gemeente

Deze zaak laat zien dat de gemeente een brede verantwoordelijkheid heeft om de openbare ruimte veilig en goed onderhouden te houden. Als de gemeente hierin tekortschiet, kunnen burgers en bedrijven de gemeente aansprakelijk stellen voor de geleden schade.

Schaderegeling

Het slachtoffer loopt als gevolg van het ongeval geen inkomsten mis, aangezien ze aangewezen is op een uitkering. Wel heeft zij niet-vergoede medische kosten voor fysiotherapie en kan zij geen gebruik maken van haar zwemabonnement. De aansprakelijke verzekeraar van de gemeente betaalde haar recent een bedrag van € 5.000,00 als schadevergoeding voor medische kosten, reiskosten, huishoudelijke hulp, overige kosten en daarnaast een smartengeldvergoeding.

Doe de letselschadetest!