29 augustus 2024

Nu de scholen weer zijn begonnen, wordt het drukker op de weg en spelen kinderen elke dag op het schoolplein. Door deze drukte kan het voorkomen dat uw kind slachtoffer wordt van een ongeval en hierdoor letselschade oploopt. Wanneer dit gebeurt, is het als ouder belangrijk om te weten wie aansprakelijk is en hoe u een letselschadevergoeding kunt ontvangen. Wij leggen graag uit wie aansprakelijk is bij de meest voorkomende ongevallen bij kinderen en hoe LetselPro u kunt helpen.

Verkeersongeval

Wanneer een minderjarig kind (onder de 14 jaar) letselschade heeft opgelopen bij een verkeersongeval, dan wordt te allen tijde 100% van de schade vergoed. Kinderen zijn namelijk niet altijd oplettend en worden daarom gezien als kwetsbare deelnemers in het verkeer. De aansprakelijke partij is dan een auto, motor of vrachtwagen. Bij een kind ouder dan 14 jaar wordt 50% vergoed door de bestuurder en de andere 50% is afhankelijk van de situatie van het ongeval. Het is dus als ouder essentieel om alle schade zo volledig mogelijk te documenteren en de aansprakelijke partij te verhalen op alle materiële en immateriële kosten die bij het verkeersongeval zijn komen kijken.

Vallen op het schoolplein

Als kinderen pauze hebben en aan het buitenspelen zijn op het schoolplein, kan een kind ten val komen. Wie hier aansprakelijk is, is vaak moeilijk te bepalen. De school kan aansprakelijk zijn, omdat zij zorgplicht hebben. Een voorbeeld is dat er altijd een juf/meester op het schoolplein moet zijn om toezicht te houden. Wanneer dit niet het geval is, kan de school aansprakelijk worden gesteld voor de letselschade van het kind. Ook kan uw kind letselschade oplopen door toedoen van een ander kind. Wanneer het kind onder de 14 jaar is, kunnen de ouders aansprakelijk worden gesteld en kunnen alle gemaakte kosten op hen verhaald worden.

Hondenbeet

Ook kan het voorkomen dat uw kind door een hond van een ander wordt aangevallen en wordt gebeten. In beginsel kan de eigenaar van de hond aansprakelijk worden gesteld. Bij een dergelijk ongeval is het van belang dat alle schade genoteerd wordt. Dit komt, doordat er vaak toekomstige medische kosten ontstaan. Een voorbeeld is wanneer littekens uitgerijpt zijn en weggewerkt dienen te worden. Ook deze kosten dienen door de aansprakelijke partij betaald te worden, zodat het kind de verdiende schadevergoeding ontvangt.

Juridische hulp van LetselPro

Bent u opzoek naar ondersteuning nadat uw kind slachtoffer is geworden van een ongeval? Bij LetselPro staan wij het gehele proces voor u klaar. Zo stellen wij de aansprakelijkheid vast, bekijken we alle letselschade posten en berekenen we het letselschade bedrag. Neem kosteloos en vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel gerust naar 085–0250060.

Doe de letselschadetest!