29 juli 2024

Het aantal deelnemers in het verkeer dat onder invloed van alcohol de weg op gaat is de afgelopen jaren flink gestegen. Zo steeg het aantal overtredingen van 2,3% (2019) naar 2,5% (2022). Vooral onder beginnende bestuurders was de stijging aanzienlijk. Dit is zorgelijk, want wanneer na het gebruik van alcohol iemand aan het verkeer deelneemt, verhoogt dit de kans op een verkeersongeval beduidend. Dergelijke verkeersongevallen gaan in veel gevallen gepaard met (ernstig) letsel en kosten zelfs mensenlevens. Wij leggen u graag uit waarom alcohol zo gevaarlijk is en wat u kunt doen als u letselschade heeft opgelopen na een verkeersongeval.

Rijden onder invloed van alcohol

Deelnemen aan het verkeer na het nuttigen van alcohol zorgt voor een verminderde rijvaardigheid. Bij het toegestane alcoholpromillage (0,5) is het risico op een ongeluk al 1,4 keer zo hoog en bij een promillage van 1,5 is dit 20 keer zo hoog vergeleken met een bestuurder die geen alcohol heeft gedronken. Dit komt doordat het concentratievermogen daalt, men kan minder goed waarnemen en de reactiesnelheid neemt drastisch af. De gevolgen hiervan zijn slingeren, niet op tijd remmen of situaties niet goed kunnen inschatten. Dit kan leiden tot ernstige verkeersongevallen met letselschade als gevolg.

Oorzaken toename alcoholgebruik

Het afgelopen jaar is het aantal alcoholcontroles afgenomen, waardoor beschonken bestuurders minder risico lopen op een boete en een (tijdelijke) rijontzegging. Het doen van grootschalige alcoholcontroles kost namelijk veel geld en tijd kost voor de politie. Een andere reden voor de toename is de toenemende normalisering van alcohol en drugs in de maatschappij. Deze redenen zorgen er niet alleen voor dat de drempel om alcohol te drinken en daarna deel te nemen in het verkeer kleiner wordt, maar ook dat beginnende bestuurders vaker beschonken achter het stuur gaan zitten. Samen met de weinige rijervaring kan dit snel leiden tot een dergelijk verkeersongeval.

De gevolgen van alcohol in het verkeer

Het gebruik van alcohol in het verkeer zorgt voor maar liefst 6% van de verkeersslachtoffers die op de spoedeisende hulp belanden. Bij meer dan 65% van deze slachtoffers is er sprake van ernstig letsel waarbij één van de betrokken partijen alcohol geconsumeerd heeft. Hierbij worden fietsers het meest aangereden door auto’s, gevolgd door ongevallen tussen auto’s en bromfietsen (brommers en scooters). De materiële en immateriële schade voortkomend uit deze ongevallen is dan ook aanzienlijk.

Hulp bij uw letselschade claim

Heeft u buiten uw schuld om een dergelijk verkeersongeval meegemaakt? Dan heeft u waarschijnlijk recht op een letselschadevergoeding. Onze letselschadespecialisten staan klaar om u te begeleiden bij het claimen van deze rechtmatige vergoeding. Schroom dan ook niet om kosteloos en vrijblijvend contact met ons op te nemen!

Doe de letselschadetest!