Dit weekend gaat de wintertijd weer in. Dit levert ons dus een uurtje langer slapen op in de nacht van zaterdag op zondag. Helaas ondervinden we ook negatieve gevolgen van de ingang van de wintertijd. Uit onderzoek van het Belgische verkeersinstituut Vias blijkt dat het aantal ongelukken in de avondspits na de overgang naar wintertijd met 76% toeneemt. Hoe dit komt en wat u kunt doen bij letselschade door een verkeersongeval leest u in dit artikel.
Minder daglicht na ingang wintertijd
De meest voor de hand liggende reden voor deze toename in verkeersongevallen is het gebrek aan daglicht. Ritten in de avondspits, die eerst nog bij daglicht werden gereden, worden nu opeens in het donker gereden. De snelheid waarmee een botsingen plaatsvinden liggen door het verminderde zicht bovendien ook hoger. Daar komt bij dat niet iedereen zijn verlichting op orde heeft. Dit viel immers niet op doordat deze in het daglicht niet nodig was. Het is dus verstandig uw verlichting te controleren voor vertrek. Dit geldt voor zowel fietsers en automobilisten, maar ook voor voetgangers in niet verlichtte gebieden.
Verkeersongeval met voetganger
Het verkeersinstituut Vias constateert dat er tijdens de maanden oktober en november een bovengemiddeld aantal voetgangers aangereden worden. Dit aantal loopt tijdens deze maanden met maar liefst 35% op. Het aantal ernstig gewonde en overleden slachtoffers onder voetgangers loopt zelfs met 76% op in deze periode. Vooral in grote steden wordt er een heftige toename aan verkeersongevallen met voetgangers geconstateerd.
Verkeersongeval met fietser
Naast voetgangers lopen ook fietsers meer risico na het ingaan van de wintertijd. In oktober worden bij zonsopgang en -ondergang vier keer meer verkeersongevallen met fietsers waargenomen dan in juni, terwijl er in de maand oktober toch juist een stuk minder wordt gefietst dan in de maand juni. Het grootste gedeelte van deze ongevallen zijn aanrijdingen tussen een auto’s en fietsers.
Letselschade verhalen na verkeersongeval
Bent u slachtoffer geworden van een ongeval of aanrijding en heeft u hierdoor bijvoorbeeld rugletsel, nekklachten of ander soort letsel opgelopen? Dan maakt u mogelijk aanspraak op een letselschadevergoeding. Zorg dat uw letsel wordt vastgesteld door een medische instantie. De specialisten van LetselPro kunnen u opvolgend helpen met het verhalen van de letselschade op de aansprakelijke partij. Als dit niet mogelijk blijkt te zijn, zijn de kosten voor ons. Neem dan ook gerust eens vrijblijvend contact met ons op.
Doe de letselschadetest!