Als fietser heeft u bij een aanrijding met een auto bijna altijd recht op tenminste 50 procent vergoeding van uw letselschade. Bij een aanrijding auto – fiets ligt volgens de wet de verantwoordelijkheid grotendeels bij de bestuurder van de auto.
Fietsers beschermd in verkeer
In het verkeer behoren fietsers tot een beschermde groep verkeersdeelnemers. Dit, omdat zij kwetsbaar zijn en andere verkeersdeelnemers daar rekening mee dienen te houden. Hierbij moeten automobilisten extra opletten en rekening houden met het feit dat de fietser zich niet altijd strikt aan de verkeersregels houdt.
In de praktijk is er bij een aanrijding fiets – auto bijna altijd sprake van de bovenstaande regel. Fietsers hebben een grote kans dat zij hun letselschade krijgen vergoed door de verzekeraar van de aansprakelijke partij (automobilist), zelfs wanneer de fietser volledige schuld heeft aan het veroorzaken van de aanrijding.
Percentage vergoeding bij aanrijding auto – fiets
Wanneer de automobilist schuld heeft aan het ongeval, dan wordt uiteraard de volledige letselschade van de fietser vergoed. Wanneer beide schuld hebben, zal dit percentage tussen de 100 en 50 procent zitten. Ook wanneer alleen de fietser schuldig is voor het veroorzaken van de aanrijding, zal het percentage van de vergoeding vaak tussen de 100 en 50 procent vallen. Om te bepalen in hoeverre uw letselschade als fietser wordt vergoed, is de expertise van een letselschadespecialist noodzakelijk.
Fietsers jonger dan 14 jaar hebben altijd het recht op een volledige vergoeding van hun letselschade. Zelfs wanneer zij roekeloos gedrag in het verkeer hebben vertoond, zal de letselschade volledig vergoed worden door de verzekeraar van de automobilist.
Schadevergoeding claimen na aanrijding
U heeft als fietser dus bijna altijd recht op een schadevergoeding na een aanrijding, maar wat nu? Het eerste wat u zou moeten doen, is het inschakelen van een bekwaam letselschadekantoor als LetselPro. Niet voor ons gewin, maar ook voor dat van u! Onze professionele hulp is voor u namelijk altijd kosteloos.
Door u bij te laten staan door een van onze deskundige letselschadespecialisten, bent u ervan verzekerd dat u niet voor de gek wordt gehouden door de verzekeraar van de tegenpartij. Wij zijn namelijk volledig op de hoogte van uw rechten én kunnen exact berekenen hoeveel letselschade u heeft opgelopen. Hierbij zitten veel verborgen schadeposten waar u in eerste instantie waarschijnlijk niet aan zult denken. Kortom, de verzekeraar kan u niet onder druk zetten om akkoord te gaan met een (veel) te laag letselschadebedrag.
Verschillende letselschadekosten
Bij een ongeluk tussen een auto en fiets wordt al snel gedacht aan lichamelijke schade, wat vaak ook het geval is. Toch zijn dit niet de enige kosten die in rekening kunnen worden gebracht. Zo kan het zijn dat door het opgelopen letsel een gezinslid voor u moet zorgen, deze tijd wordt dan in rekening gebracht. Ook kan het zo zijn dat u door het ongeluk niet meer alleen de weg op durft, waardoor dus ook een letselschadebedrag in rekening wordt gebracht voor het oplopen van mentale schade. Het is mogelijk dat de schade snel oploopt, waardoor het altijd belangrijk is dit goed bij te houden. Bewaar daarom altijd de bewijzen van iedere soort schade die u oploopt bij een aanrijding auto – fiets.
Onze kosteloze hulp inschakelen
Bent u benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Leg uw zaak dan eens vrijblijvend aan ons voor en wij zullen u direct van advies voorzien. Zo weet u direct waar u aan toe bent, zonder dat u ook maar ergens aan vastzit. U kunt contact met ons opnemen via het telefoonnummer 085 – 025 00 60 (tijdens kantoortijden) of maak gebruik van ons online contactformulier (ook buiten kantoortijden).
Doe de letselschadetest! Veelgestelde vragenAangereden door een auto, wat nu?
Bij een aanrijding met letsel, is het natuurlijk van het grootste belang dat u en andere betrokkenen eerst veilig zijn en zo nodig worden behandeld door medisch personeel (ter plaatse of in het ziekenhuis). Opvolgend zijn er een tweetal zaken die zeer belangrijk zijn. Ten eerste is het belangrijk dat u uw klachten/letsel laat documenteren door u dezelfde dag (of zo snel mogelijk) te laten behandelen door uw huisarts of naar de eerste hulp te gaan. Hierdoor komt het in uw medisch dossier te staan en is het eenvoudiger aan te tonen dat uw klachten het gevolg zijn van de aanrijding.
Ten tweede is het belangrijk om zo snel mogelijk duidelijkheid te verkrijgen over de toedracht van het verkeersongeval; oftewel, wie is er aansprakelijk? Foto’s maken van het ongeval en de verkeerssituatie kunnen helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid.
Wanneer is iemand aansprakelijk voor letselschade van een ander?
Indien de letselschade van het slachtoffer het gevolg is van het verkeerde en / of onrechtmatige handelen van de veroorzaker. Met andere woorden, er moet een oorzakelijk (causaal) verband bestaan tussen het gewraakte handelen van de aansprakelijke partij en de door het slachtoffer geleden letselschade.
Hoe hoog is mijn smartengeldvergoeding?
De berekening van de hoogte van smartengeld is een complexe zaak. Op hoeveel smartengeld u recht heeft hangt af van meerdere factoren. Denk hierbij aan zaken zoals de aard en ernst van uw letsel, de omvang en duur van uw leed, de duur en intensiteit van de noodzakelijke medische behandelingen en de mate waarin sprake is van gederfde levensvreugde. Een andere belangrijke factor is of er al dan niet sprake is van blijvend letsel.
Hoofdregel is dat de hoogte van het smartengeld toeneemt naarmate er sprake is van ernstiger letsel met zwaardere gevolgen voor u als slachtoffer. Bovendien spelen ook uw persoonlijke omstandigheden een rol bij de vraag op hoeveel smartengeld u recht heeft.
Wie is er aansprakelijk bij een aanrijding met fiets?
Wanneer u op de fiets bent aangereden door bijvoorbeeld een auto, heeft u een grote kans dat de auto aansprakelijk wordt gesteld. Sterker nog, de auto is hierbij vrijwel altijd voor minimaal 50 procent aansprakelijk voor het ongeval. De auto wordt in het verkeer als gemotoriseerd verkeersdeelnemer als voertuig gezien dat extra risico met zich meedraagt, en zo dus ook extra verantwoordelijkheid.
Wanneer u bent aangereden door een andere fietser en hier letselschade aan heeft overgehouden, wordt er op basis van de situatie bekeken wie er schuldig wordt bevonden.